Προτάσεις για δράσεις από το Δήμο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Προτάσεις για δράσεις από το Δήμο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Προτάσεις για δράσεις από το Δήμο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών 800 513 Λοκρίδα για όλους

Οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην ύπαιθρο σε αγροτικές ή δασικές περιοχές, εντάσσονται στις φυσικές καταστροφές, αφού οι συνέπειες τους έχουν να κάνουν, πολλές φορές με  τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών, άμεσες ή έμμεσες καταστροφές σε μέσα                  (μηχανήματα, οχήματα κ.λ.π)  και  υποδομές (σπίτια, εγκαταστάσεις, κτίρια κ.α.), αλλά και απώλειες στη γεωργική, δασική και κτηνοτροφική παραγωγή. Τα φαινόμενα αυτά χρόνο με το χρόνο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, είναι όλο και περισσότερο καταστροφικά και αναπτύσσονται σε παγκόσμια πλέον κλίμακα.

Ο Δήμος, σύμφωνα και με τον ισχύοντα σχεδιασμό των δράσεων των διαφόρων φορέων,  από την Πολιτεία μέσω της Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση αυτού του καταστροφικού φαινομένου παίζει σημαντικό ρόλο και για αυτό το λόγο θα πρέπει είναι οργανωμένος κατάλληλα προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο αυτό.

Συγκεκριμένα στα πλαίσια των προληπτικών και προκατασταλτικών μέτρων θα πρέπει:

  1. Να συμβάλλει είτε με τα δικά του μηχανήματα έργου είτε με μίσθωση των κατάλληλων μηχανημάτων, χρησιμοποιώντας την χρηματοδότηση που διατίθεται για το σκοπό αυτό από το Υπουργείο Εσωτερικών, στη συντήρηση του αγροτικού και δασικού οδικού δικτύου που χρησιμοποιείται στην πυρόσβεση, σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία.
  2. Να αναλάβει και εκτελέσει εργασίες αντιπυρικής προστασίας, με χρηματοδότηση από την Κεντρική Διοίκηση ή άλλες πηγές, όπως: α) Την διάνοιξη νέων ή βελτίωση παλαιοτέρων δασικών δρόμων με τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο, β) Να προβεί σε εργασίες καθαρισμού των περιαστικών δασών και αλσυλλίων (π.χ. στον Ανεμόμυλο Μαρτίνου, στον Όσιο Σεραφείμ Αταλάντης και στα Κοκκάλια Καλαποδίου). Οι καθαρισμοί αυτοί έχουν να κάνουν με απομάκρυνση μέρους της βλάστησης (φυλλόστρωμα, ποώδους και όπου χρειάζεται θαμνώδους βλάστησης, κλάδεμα δέντρων, απομάκρυνση ξερών και πεσμένων κ.α. γ) Τον καθαρισμό της βλάστησης, με παρόμοιες όπως πιο πάνω εργασίες, στην ζώνη μίξης οικισμών και δάσους, σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία. δ) Επιβολή  του καθαρισμού των οικοπέδων που  βρίσκονται εντός των οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρα από αυτούς,  από τους ιδιοκτήτες τους,  σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και απομάκρυνση των υπολειμμάτων των καθαρισμών αυτών.
  3. Να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο από την λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων.
  4. Να προσλάβει με σύμβαση ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με την δυνατότητα που δίνεται από την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, προσωπικό για την φύλαξη, των αλσύλλιων και περιαστικών δασών.
  5. Να εγκαταστήσει νέους και συντηρήσει- επισκευάσει τους παλαιότερους, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πυροσβεστικούς κρουνούς.
  6. Να ενεργοποιήσει τυχόν υπάρχουσες εθελοντικές ομάδες για την πολιτική προστασία ή και να συμβάλει στην δημιουργία τους, ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες να χρησιμοποιούνται στην πρόληψη των πυρκαγιών (π.χ. στελέχωση πυροφυλακείων)  αλλά και στην καταστολή.

Επίσης μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς θα πρέπει να συμβάλει στα κατασταλτικά μέτρα, καθώς και στα μέτρα αντιμετώπισης της καταστροφής με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, όπως:

  1. Να υποστηρίξει το έργο της κατάσβεσης με όποια μηχανήματα έχει στην διάθεση του (π.χ Χωματουργικά – σκαπτικά, υδροφόρες, επιβατικά κ.α.). Συνεπώς είναι ευνόητο ότι αυτά θα πρέπει να είναι σωστά συντηρημένα και σε λειτουργία.
  2. Να λάβει αν χρειαστεί την απόφαση για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς, όταν γίνει σχετική εισήγηση από τον αρμόδιο αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με σχέδιο που θα έχει ήδη καταρτισθεί από πριν και για το οποίο ο πληθυσμός της περιοχής, καθώς και οι διάφοροι φορείς που παίρνουν μέρος θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί σχετικά και εκπαιδευτεί κατάλληλα με ασκήσεις ετοιμότητας.

Από αυτά που προαναφέραμε γίνεται πιστεύουμε κατανοητό ότι η διαδικασία της συμμετοχής του Δήμου στην αντιπυρική προστασία της περιοχής ευθύνης του, για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να σχεδιαστεί σωστά και να εφαρμοσθεί στη συνέχεια με υπευθυνότητα,  αφού συμβάλει σημαντικά  στην ασφάλεια των πολιτών  και των υποδομών καθώς και  στην προστασία του φυσικού και όχι μόνο περιβάλλοντος, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των πολιτών του.

Ευαγγελία Κρόμπα

Δασολόγος

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στην Εκλογική Περιφέρεια Αταλάντης με τη Δημοτική Κίνηση «Λοκρίδα για όλους»

E-mail

info@lokridagiaolous.gr

© 2019 All rights reserved Λοκρίδα για όλους.

Created by Pixelup